hero image

Tedd fel magadnak ezt a négy kérdést, amikor jelenetet írsz

Publio Kiadó |

Jordan E. Rosenfeld, a Make a Scene című könyv írója emelte ki könyvéből azt a négy kardinális kérdést, amit mindenképp szem előtt kell tartani, amikor jelenetírásra kerül a sor. Ezek az alapkérdések segítenek majd eligazodni, amikor a szereplőknek egy új jelenetben kell cselekedniük.


 

A karakter szándékai a jelenetben

Hogy ne ténferegjen céltalanul a főhős, mindig jelöld meg, mik a szándékai az adott jelenetben, legyen valami, amit el akar érni, például egy állás, amitől értelmet nyernek a tettei. A szándékai persze nem légből kapottak, hanem egyenesen az adott szituációból és a karakter személyes történetéből erednek. A szándék az, amitől a karakter cselekszik, motivációt merít, hangulatba kerül, amitől aztán a meghatározó döntést meghozza.

 

4 kérdés egy jelenet megírásához

 

1. Mik a szereplő legsürgősebb vágyai?

Mit tervez, mit szeretne tenni? Lehet ez egy bankrablás, lánykérés, cigi vásárlás vagy vita a családdal. Ez a terv adja a jelenet alapkonfliktusát.

 

2. Mikor érje el a célját a karakter?

Ahhoz, hogy a jelenet ütős legyen, kell bele egy kis komplikáció, dráma, feszültség. Ezért inkább ne hagyd a szereplődnek, hogy azonnal kielégítse a vágyait, elérje a célját túl könnyen. Tudnod kell, a cselekmény melyik pontján akarod összekeverni a helyzetét és hol szeretnéd feloldani a feszültséget. Figyelj rá, hogy ne maradjon megoldatlan a probléma, mert néha muszáj, hogy elérje a céljait, máskülönben túlfeszíted az olvasó idegeit.

 

3. A jelenet célkitűzése illeszkedik a cselekménybe?

Vigyázz, hogy ne tereld el a figyelmedet mellékszálakkal, ha azok nem tartoznak hozzá a cselekmény eredeti konfliktusához. A főszereplő szándékainak illeszkednie kell a fő történetszálhoz, alapszituációhoz.

 

4. Ki segít a szereplőknek, hogy elérjék a céljaikat?

Ki támogatja őket? Válaszd ki a segítőiket és hogy hogyan tudnak a főszereplő céljaihoz hozzáadni. Adagold fokozatosan a segítségüket, hogy valószerű legyen a konfliktus megoldása.

 

Címkék: írás, karakter, tanács

Címkék