hero image

Fókuszban a szerző: Rácz Dávid Zsolt

Publio Kiadó |

A mai nap írója Rácz Dávid Zsolt, akinek a Publioban megjelent könyve Álarc mögötti valóság. A fiatal szerzőben az a szimpatikus, hogy ugyan első könyves, de tisztában van az írói fejlődésben rejlő lehetőségekkel, feladatokkal és szerényen, alázattal áll a saját munkájához, hibáihoz. Azzal már most tisztában van, hogy mi kell ahhoz, hogy jó író legyen. Mi szeretjük a fiatalokat és szeretjük, ha valaki tesz azért, hogy a képességei kibontakozzanak.


Zsolt a megjelenés óta milyen tapasztalatokat szereztél?
Kérlek mesélj kicsit magadról a többieknek.
Mesélj arról, hogy mikor kezdtél el írni és miért?
Ha jól tudom az Uploaded Magazinnál dolgozol, akikkel nekem is nagyon kellemes tapasztalataim vannak, hisz készítettek velem is riportot és a harmadik könyvem egy részletét is közölték. Neked mi a feladatod?

Kérlek, hogy ossz meg a többiekkel, egy marketinggel, könyvírással, könyvkiadással kapcsolatos tapasztalatot!

Megjelenés óta, pozitívabb lettem és tisztább képet kaptam, hogy mi, hogy működik, így a kiadás után a szerzővel és a kiadóval, illetve közösen, hogyan dolgoznak együtt. Örülök, hogy ezt a kiadót választottam, nagyon kedvesek és mindenki segítőkész, ezt értem a kiadó dolgozóira és a szerzőtársaimra is egyaránt. Én tizenkilenc éves vagyok, végül is hamar elkezdtem írni, még kilenc-tíz éves lehettem. Fontos a családom számára az irodalom, egyedül dédpapám írogatott verseket, a többi családtag csak előadni szeret, de mindegyik polgári foglalkozással bír. Az Uploaded Magazinnak én a reklámjában segítek, illetve abban, hogy a cikkek frissen legyenek publikálva és minden eljusson az olvasóhoz, tehát, hogy ne maradjon le senki az aktualitásokról!

 

Miért kezdtél el írni? Mi motivál?

Kilenc-tíz éves lehettem, amikor az első versemet megírtam és már akkor is úgy gondoltam, számomra fontos volt, hogy érzéseim át tudjam adni az embereknek és tudjak rajtuk is segíteni.

 

A saját magad által megélt dolgokról írsz szívesen, vagy a fantáziádra támaszkodsz? Mennyire inspirálnak más írók művei? Van olyan író, akinek a könyve elolvasása után úgy érezted, hogy igen, pont ilyet szeretnék írni? Most láttam, hogy verseket is írsz. Melyik áll közelebb a szívedhez, a versírás vagy a regényírás? Készülsz verses kötet kiadására is?

Mindenképpen úgy írok, hogy a mű tartalmazza a fantáziámat. Akkor is tartalmazzon megélt történetet, mivel egy író, szerintem akkor hiteles, ha teljesen valóságszerűen tud írni az adott történésekről. Kedvenc íróm nincs végül is, csak költőim, ők pedig Ady Endre, Radnóti Miklós és József Attila.

Melyik áll közelebb? Hát jó kérdés. Igazából nem tudok választani, de ha úgy kérdezed, melyiket csinálom régebb óta, és melyikhez van inkább ihletem, akkor a verseket mondanám. S fogok-e még kiadni?  Természetesen, a 2017-es évben egy kis verseskötettel érkezem.

 

Honnan jött maga a történet?

Gondolom, itt a regényem történetére gondolsz. A regény története a valóságon alapszik és végül is a szereplőkön keresztül adom elő az életem és mutatom meg a társadalomnak a gondolataim. Fontos szerintem az, hogy az adott történetnek mi is része legyünk akár úgy, hogy egy adott cselekedetet, a saját döntésünkön keresztül mérlegelünk.

 

A következő regényedet is az ifjúságnak szánod?

A következő regényem ennek a folytatása lesz, de, és itt van a hatalmas hangsúly. Készül hamarosan olyan regény is, amelyet a középkorúaknak ajánlok majd előszeretettel. Így azt kell mondanom, nem kell elszomorodnia senkinek.

 

A fiatalokon kívül kikből áll a célközönséged? Vannak-e még olyan olvasói rétegek, akiket a jövőben meg szeretnél szólítani?

Olvasótáborom végül is óvodás korosztálytól egészen a nyugdíjas korosztályig terjed, és ennek nagyon örülök, hogy meséktől a verseken keresztül a regényekig mindent írok. Így nincs olyan réteg, olyan korosztály, amelyet nem tudnék megszólítani.

 

Az írásaidhoz szoktál ihletet meríteni a valós életből?

Erre nagyon rövid válaszom lesz, elnézést miatta. Kimondottan a valós életből merítek ihletet.

 

Mire szeretnéd motiválni a fiatal generációt? A könyvajánlódból úgy tűnik, az egyszerű romantikázáson túl mást is adni akarsz nekik.

Mindenáron azt szeretném az embereknek megtanítani, hogy ne ítélkezzenek a külsőségek alapján. Fogadják el egymást olyannak amilyenek és segítsenek azokon, akik segítségre szorulnak. Illetve fontosnak tartom, hogy az emberek tudatosan cselekedjenek, és ne adják fel az álmaikat akkor, ha valami nem sikerül elsőre.

 

Rácz Dávid Zsoltot kérdezők: Kocsis Nagy Noémi, Marosi Katalin, Egri Zsanna, Barta Laura, Marton Lívia, Ekker Éva, Csellőtei Csilla Zsuzsanna, Saláth Barbara.

Írta: Kocsis Nagy Noémi

 

 

Címkék: fókuszban, interjú, író

Címkék